- De bitcoin is donderdag en vrijdag fors gestegen naar een niveau van iets meer dan 19.000 dollar.
- De opleving volgde op de publicatie van Amerikaanse inflatiecijfers, waaruit bleek dat de inflatie aan het afkoelen is.
- “Het is nog te vroeg om te juichen”, zegt een crypto-expert tegen Insider. “Maar dit is zeker hoopvol.”
- Lees ook: Miljardair en bitcoinfan Mike Novogratz ziet 2023 als een overlevingsjaar voor de cryptomarkt: de sector moet met een beter verhaal komen
De bitcoin klom donderdag en vrijdag tot het hoogste niveau in twee maanden. De cryptomarkt reageerde positief op het nieuws dat de Amerikaanse inflatie afkoelt. Het is na een jaar vol tegenvallers, waaronder het faillissement van cryptobeurs FTX, een welkom lichtpuntje.
De bitcoin noteerde vrijdag iets boven de 19.000 dollar. Op donderdag maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat de inflatie in december is uitgekomen op 6,5 procent op jaarbasis. In november bedroeg die nog 7,1 procent op jaarbasis.
De afkoelende inflatie kan betekenen dat de Amerikaanse Federal Reserve de ruimte neemt om de komende maanden de rente minder agressief te verhogen. Al lijkt de centrale bank daar nog niet aan te willen, schrijft de Financial Times.
De cryptomarkt heeft, net als de aandelenmarkt, afgelopen jaar veel last gehad van stijgende rentes. Hierdoor werd de financiering van beleggen met geleend geld duurder. Ook werden minder risicovolle, vastrentende beleggingen relatief aantrekkelijker vergeleken met speculatieve cryptomunten.
'Crypto's gaan weer in waarde stijgen'
Beursstrateeg Wael Makarem van financiële dienstverlener Exness denkt dat het einde van een periode van rentestijgingen de cryptomarkt in de kaart kan spelen.
"Crypto's bevinden zich in vergelijking met vorig jaar in een betere positie als de Federal Reserve een milder monetair beleid gaat voeren", aldus Makarem. Volgens de strateeg houdt de markt er rekening mee dat rentes in de Verenigde Staten zullen stabiliseren de komende maanden. "Als dit gebeurt, zullen beleggers meer risico's durven nemen met cryptovaluta, maar ook met andere beleggingen."
"Risicovolle beleggingen kunnen profiteren van de verandering in de inflatiecijfers", zegt oprichter Caleb Franzen van onderzoeksfirma Cubic Analytics tegen Insider.
'Einde bear market in zicht'
Ondanks deze hoopvolle geluiden heeft de cryptomarkt nog een lange weg om te gaan om te herstellen van een desastreus jaar. De bitcoin is nog altijd ver verwijderd van het piekniveau van november 2021, toen de grootste cryptomunt een niveau van bijna 70.000 dollar aantikte.
"Het is zeker nog te vroeg om te juichen", zegt CEO Andy Long van cryptobedrijf White Rock Management tegen Insider. "Maar de ontwikkelingen van donderdag zijn zeker hoopvol." Volgens Long kan het einde van de bear market in de cryptowereld in zicht komen.
Gedurende 2022 bevonden cryptomarkten zich in een neerwaartse spiraal. Long: "Ik ben voorzichtig optimistisch dat we op een keerpunt zitten en dat de langzame mars begonnen is naar een bull market in 2024".
Zorg over omvallen volgende dominosteen
De pogingen van de Federal Reserve om de hoogste inflatie in decennia te bestrijden hebben ervoor gezorgd dat veel beleggers de risicovolle cryptomarkt zijn gaan mijden. Daarnaast drukte de ineenstorting van een reeks cryptodienstverleners, waaronder handelsplatform FTX, het vertrouwen in crypto.
Momenteel zijn alle ogen gericht op het wankelende conglomeraat Digital Currency Group. Volgens ingewijden is dit de volgende dominosteen die gaat omvallen. Dat kan andere cryptobeurzen- en bedrijven - zoals het Nederlandse Bitvavo - een financiële strop bezorgen.